de-ijsberg-illusieVandaag ben ik mijn training Mindset voor kinderen aan het voorbereiden. We gaan het hebben over de illusie van de ijsberg. Het topje van de ijsberg staat voor het zichtbare succes van mensen. We zien van deze mensen dat ze schitteren, succesvol zijn, beroemd zijn, of zelfs stinkend rijk. Maar zoals je weet, zit het grootste deel van een ijsberg onzichtbaar onder water. We zien niet hoeveel deze persoon heeft moeten doorzetten, hoeveel fouten hij heeft gemaakt, hoeveel hij heeft moeten opgeven om dit doel te bereiken en welke teleurstellingen daarbij hoorden. Daar hebben we het liever niet over in onze maatschappij. Alleen dat wat schittert boven water telt. En dat vind ik zo jammer.

De kinderen hebben allemaal een ‘held’ uitgekozen. En opgezocht wat bij deze persoon allemaal onder het wateroppervlak is gebeurd. Vandaag gaan we het opschrijven en aan elkaar vertellen. Het wordt vast weer een grote eye-opener voor ze.

Tenslotte vertel ik ze straks over mijn ‘held’: een boeddhistische monnik. Ik bewonder monniken om hun rust, hun beheersing, hun volharding en hun wijsheid. Iets waar ik nog veel van kan leren. Als afsluiter vertel ik ze het verhaal van de beroemde monnik en de rijke kattenliefhebber:

Een rijke man, die enorm gek op katten was, vroeg een beroemde monnik om een kat te tekenen voor hem. De monnik nam de opdracht aan en vroeg de man om na drie maanden terug te komen.

Drie maanden later stond de man ongeduldig op de stoep, maar de tekening was helaas nog niet klaar. Hij werd gevraagd om later terug te komen. Maar iedere drie maanden als de man kwam, kreeg hij hetzelfde antwoord: het is nog niet klaar, kom over drie maanden maar terug.

Na ruim een jaar vroeg de inmiddels ongeduldige man opnieuw of de tekening dan eindelijk klaar was. De monnik pakte zwijgend zijn beste potlood en tekende heel vlot en met vloeiende bewegingen de allermooiste kat die de rijke man ooit gezien had.

In eerste instantie was de man dolgelukkig met deze schitterende tekening. Maar al snel daarna werd hij boos. “Je tekende deze prachtige kat in nog geen minuut”, riep hij geïrriteerd uit. “Waarom heb je me dan meer dan een jaar laten wachten?”

Zonder iets te zeggen liep de monnik naar een grote houten kast. Zodra hij de grote deur open trok vielen daaruit duizenden tekeningen van een kat…

De rijke man begreep: Zij die iets eenvoudig doen lijken, hebben er meestal hard en lang voor gewerkt.

En zo is het. Ook met jouw held. Want zelfs de grootste ‘natuurtalenten’ moeten voor meesterschap nog enorm veel oefenen!

Deze blog verscheen als column van Lonneke Snijder in Gifted@248 (Lente 2016), een magazine van 248Media