Twee jaar geleden ontwierpen we de Groeikaarten.
Toen ons werd gevraagd om de kaarten ook in een Engelse versie uit te brengen hoefden we niet lang na te denken: hartstikke mooi plan, gaan we doen, Let’s Grow!

 

De Nederlandse tekst werd opgestuurd naar Amerika en een dag later hadden we de
Engelse vertaling al binnen.
Nadat ik (Inge) de Nederlandse vragen door de Engelse had vervangen hebben we de vragen nog een keer laten nakijken: ze liepen nog niet allemaal lekker en als (best goed Engels sprekende) Hollanders konden we daar best nog wat hulp bij gebruiken.

Na een paar aanpassingen aan de zinsbouw waren we tevreden en kon het ontwerp van de Mindset Cards naar de drukker: 1000 doosjes Mindset Cards alstublieft.
De Cards zouden precies op tijd klaar zijn om er in augustus eentje aan Carol Dweck te overhandigen op het mindset-congres Stockholm, dat zou natuurlijk helemaal waanzinnig zijn!

Op de dag van mijn vlucht naar Stockholm waren de 1000 doosjes nog niet klaar: de drukker had geen rekening gehouden met de zomervakantie maar had wel heel snel nog 10 doosjes digitaal weten te drukken en per expresse bij mij thuis in Groningen af laten leveren: echt op het nippertje.
Met 10 doosjes Mindset Cards in mijn koffer ging ik op weg naar Stockholm en ik, vet trots, hoopte dat ze bij de douane zouden vragen wat er in die doosjes in mijn koffer zat.

In de trein naar Schiphol plaatste ik een foto van het ‘prototype’ van de gloednieuwe Mindset Cards op onze Facebookpagina.
Een minuut of 5 na mijn post kreeg ik een PB van een online kennis (naast ICT-Girl ook gecertificeerd vertaalster):

Hoera voor de mindset kaarten. Engels nerd als ik ben zie ik op de screenshot al 2 fouten.. prototype zei je? Dan kan je nog fixen ’

… Say What…?

Toen ze erop wees welke fouten ze had gespot zag ik het ook meteen: twee dikke vette fouten. 

Het bloed steeg naar mijn hoofd.
1000 doosjes kwamen eraan. Met in elk doosje die twee fouten….
Misschien wel meer, op de foto op Facebook stonden maar een paar van de kaarten.

Kak. Kak.
… Okee, geeft niks, dit zijn fouten die zo’n beetje iedereen maakt in het engels, waarschijnlijk vallen ze niet eens op. Niks zeggen gewoon.

Pffff… hoe kun je zo stom zijn? Zie je wel, ik ben weer eens slordig geweest, dit had ik veel beter moeten regelen, dit doe ik nou altijd, ik raffel de dingen altijd maar af en dan krijg je dit… 

Toen ik de vertaling uit Amerika bekeek bleek dat die wel goed was: ik had gewoon die woorden verkeerd overgetypt…
Aangezien ik degene was die het ontwerp en de vertaling voor mijn rekening had genomen was ik ook degene die me verantwoordelijk voelde voor deze screw-up en ik schaamde me. Ik had niet alleen mijn eigen geld hierin gestoken maar ook dat van mijn collega’s, en daarbij hebben we met zijn drieën een reputatie hoog te houden en die had ik met mijn geklungel in 1 klap kapot gemaakt….

Na een uur (of twee) heb ik Lonneke en Floor een appje gestuurd:
Er zitten in elk geval twee dikke fouten in de Mindset Cards (Huilende Smiley).

Lonneke: Ah nee…. Hoe kan dat nou? Jammer van het geld maar dan drukken we ze  maar alle 1000 opnieuw.

Floor: Of we drukken alleen die twee foute kaarten opnieuw en dan laat ik mijn 5 pubers wel een paar dagen productiewerk draaien. Halen zij de foute kaarten eruit en vervangen ze door de goede.  Zie je niks van, is alleen maar extra werk. Balen maar niet onoverkoombaar.

Door de reactie van Floor en Lonneke kon ik me weer enigszins ontspannen: ik werd in elk geval niet door mijn mindset-matties uit de maatschap gekickt, ze leken me zelfs nog steeds okee te vinden…

Die avond liep ik met mijn vriend alle mogelijkheden nog eens door.
Op een gegeven moment zei hij: ‘Jullie moeten bedenken hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken’.

BAM.
Oh ja.
Growth mindset.

Na een nachtje woelen heb ik weer met Lonneke en Floor overlegd.
In plaats van onze fouten wegstoppen kunnen we ze ook gewoon laten zien. Wij willen graag dat elk kind, elke leraar, elke ouder, elke coach, kortom dat iedereen zijn fouten meer gaat zien als een leermoment. Dat je fouten tonen je kwetsbaar maakt, maar daardoor niet minder sterk.
Dan is het best een goed idee als we dat zelf hiermee ook gaan doen, vind je niet?

Dat vonden Lonneke en Floor gelukkig ook… 

Inmiddels staan er 1000 doosjes Mindset Cards klaar om te worden verzonden.
Bij elk doosje krijg je nu een kadootje: 2 Bonus Cards.
En die fouten hebben we laten zitten: for all of you to see.
Because everybody makes mistakes, that’s how we grow.

Voor ons is dit verhaal weer een persoonlijke les: we hebben allemaal een mixed mindset. Wij zijn er op dagelijkse basis professioneel mee bezig dat leren altijd gepaard gaat met fouten maken, maar ook wij willen graag dat de wereld ons vooral ziet als een professional die geen fouten maakt…

Ook wij schieten nog steeds eerst in de kramp van de vaste mindset voordat we het besef en het lef kunnen opbrengen om onze groeimindset in te zetten.

We hebben Carol Dweck trouwens de Mindset Cards kunnen geven èn we hebben haar gezegd dat er twee prachtige fouten in zaten.

Haar reactie was niet:
‘ How dare you amateurs give me a set of cards that isn’t perfect?’

Haar reactie was:
‘Wow, these are amazing!’

En daar… Zijn wij het hartgrondig mee eens.

De Groeikaarten bestaan uit 40 vragen die je aanzetten om over je eigen leerproces na te denken en er vervolgens over in gesprek te gaan met anderen. Hierdoor ontstaat ruimte om je groeimindset in te zetten of deze te versterken.

De Groeikaarten zijn inmiddels meer dan 3000 keer aangeschaft en ze worden gebruikt in allerlei situaties: van PO tot WO en van voetbalclub tot logopediepraktijk, iedereen die zich wil ontwikkelen kan ze gebruiken.

Er zijn al heel wat mooie, open en bijzondere gesprekken gevoerd aan de hand van deze kaarten en we zijn dan ook behoorlijk trots dat we hiermee al zoveel mensen hebben kunnen aanzetten tot het nemen van een stap die ze eerder zouden uitstellen of niet eens in overweging zouden nemen…
Een mooie bijkomstigheid van het praten over je leerproces is dat je de ander jouw woorden, ideeën en tools geeft om in hun leerproces te gebruiken. Met de Groeikaarten ben je dus tegelijk met je eigen mindset èn met die van de ander bezig!

Wil jij ook zo’n doosje Mindset Cards (met Bonuscards)?
Je kunt ze nu via onze webshop bestellen!