In deze heftige tijd zijn er nogal wat zaken die plotseling moeten gebeuren. Flexibiliteit en veerkracht zijn meer dan ooit dé sleutelwoorden binnen onze huishoudens en bedrijven: we moeten niet alleen zorgen dat we zo goed mogelijk gezond blijven, we moeten ook blijven presteren in ons werk en in ons onderwijs.
Vanuit onze beperkende thuissituatie moeten we de gestelde doelen (omzet, resultaten, groei) toch nog zo goed mogelijk voor elkaar krijgen. Targets die in ‘gezondere tijden’ gesteld zijn, moeten nog steeds worden behaald, projecten moeten worden omgebouwd zodat ze passen binnen de grenzen van deze crisis.
‘Omdat het moet’
Zo waren mijn man en ik vorige maand nog ‘gewoon’ partners van elkaar, nu zijn we gepromoveerd tot duopartner in het onderwijs aan onze kinderen (5 en 8), terwijl we beiden ons werk zo goed mogelijk vanuit de online vergader- en werkkamer blijven uitvoeren.
‘Sja, we hebben niet veel keus, hè!’, is voor velen nu de hoofdreden om (bergen) energie te steken in het dealen met de onverwachte, spannende zaken die deze crisis met zich meebrengt.
En voor een tijdje is het niet erg om je energie te steken in dingen die gewoonweg moeten, omdat het nu eenmaal niet anders kan, omdat wij (of anderen) anders omvallen. Op deze ‘omdat het moet’-motivatie kunnen we een heel eind komen.
De eerste alarmerende berichten verschijnen inmiddels over spanningsklachten, schuldgevoel en piekeren onder noodgedwongen thuiswerkers. En berichten op social media vergelijken thuiswerken in combinatie met kinderen met het bedrijven van topsport. Ook wij ervaren deze combi soms als heel pittig: het kost veel energie om alle ballen in de lucht te houden.
‘Omdat het mag’
Onze batterij loopt langzaam (maar zeker) leeg als we onze aandacht alleen maar steken in de dingen die we moeten doen, omdát we ze moeten doen. Ons welzijn, onze energievoorraad, kan goed worden aangevuld met zaken die we WILLEN en MOGEN doen: dit blijkt een rijke energiebron. Het is de brandstof die onze motor draaiend houdt.
Het is in tijden van crisis verleidelijk om je alleen te richten op wat er nodig is. Het is minstens zo belangrijk om te investeren in wat er prettig of fijn is.
Investeer in welbevinden
Omdat we (waarschijnlijk nog een hele tijd) veel zaken gewoonweg zullen móeten doen, is het nu extra verstandig om regelmatig en bewust te investeren in de dingen die we graag wíllen, waar we blij van worden.
Zowel voor onszelf, als voor de ander.
Dat kan op heel veel verschillende manieren:
Vraag bijvoorbeeld je (duo)partner eens wat hij/zij vanavond (na alles wat moet) echt heel graag zou willen, waar hij/zij blij van zou worden. Een film kijken of een spelletje doen? Een borrelplankje en in alle rust een boek lezen?
Wat zouden je kinderen vandaag of later deze week willen? Waar hebben ze zin in? Waar kunnen ze nu al naar uit kijken? En hoe kun je dit met elkaar voor elkaar krijgen? Het vooruitzicht om vanmiddag met water in de tuin te mogen spelen maakt voor mijn dochters vandaag een hoop ‘moeten’ goed.
Wat kan jij (of de ander) voor jou regelen, waar je blij van wordt? Hoe krijg je jouw batterij weer een beetje opgeladen? Wie kan jou helpen om dit voor elkaar te krijgen?
Weten dat iemand zich inzet voor iets waar je blij van wordt: alleen daar word je al blij van.
Wanneer je afspreekt dat jij dit voor de ander regelt, heeft de ander iets om naar uit te kijken.
Ook als er nu gewoonweg dingen moeten, is er ook genoeg wat mag.
En dat… geeft energie!
Zorg goed voor jezelf, en voor elkaar.