De kracht van mindset –

Steeds meer mensen weten dat je vanuit een groeimindset veel meer open voor staat voor leren en ontwikkelen. De groeimindset komt je welzijn ten goede en je kunt je potentieel meer ontwikkelen.

Het is dus niet meer dan logisch dat je benieuwd bent naar hoe je deze groeimindset kunt stimuleren. Daarover heeft Carol Dweck, de grondlegger van de mindsettheorie, veel interessants geschreven.

Groeistart

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren (eten, lopen, praten) en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren bij veel kinderen en volwassenen. Ze verliezen hun motivatie vooral wanneer het lastig wordt.

Dat kan op school zijn, wanneer kinderen daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten, maar ook bij pianoles of voetbal. Of, bij volwassenen, bij een nieuwe studie of tijdens die lastige taak op het werk. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. Hoe kan dat toch?

Mindset: hoe denk je over je kwaliteiten?

De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart waarom. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen!) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Mensen die sterk denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen.

Vanuit de groeimindset geloof je dat je jezelf steeds kunt blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken, handig te leren en ervaring op te doen.

De vaste mindset

Denk je sterk vanuit een vaste mindset, dan heb je het gevoel dat je kwaliteiten onveranderlijk zijn. Je kwaliteiten en talenten vormen als het ware je identiteit: je wil dat anderen je op deze manier zien! Dit maakt het voor jou belangrijk dat je kunt laten zien dat je over een behoorlijke portie aangeboren talent beschikt.

Dit verlangen om slim of goed over te komen heeft echter een keerzijde. Je voelt je slim en competent wanneer je iets snel en perfect kunt. Maar je doet daarom liever geen dingen die lastig zijn. Wanneer je een uitdaging aangaat, is de kans dat je fouten maakt namelijk erg groot. En vanuit die vaste mindset gezien is fouten maken vreselijk: als je slim bent wanneer alles snel en goed gaat, ben je vanzelfsprekend dom wanneer je fouten maakt!

Een tweede probleem is dat je vanuit die vaste mindset liever weinig of geen moeite voor iets doet. Want óf je kunt het, óf je moet er hard voor werken. Het feit dat je inspanning voor iets moet leveren, betekent dus dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. Oefenen en hard  voelt als iets wat past bij mensen die niet zo getalenteerd of goed zijn. Dus wanneer je wilt overkomen als een natuurtalent, moet je vooral niet hard werken!

wat is mindset

De groeimindset

Wanneer je ervan uitgaat dat je altijd beter kunt worden, geniet je van uitdagingen. Vanuit de groeimindset geniet je van moeilijk werk, omdat je hierdoor het gevoel krijgt dat je je aan het ontwikkelen bent. Fouten maken hoort hier gewoon bij; van je fouten kun je veel leren en je kunt jezelf vervolgens verbeteren.

Ook heeft de groeimindset een andere kijk op het hard werken voor een opdracht. De groeimindset zegt niet dat je moet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Je accepteert het leerproces dat hoort bij groeien. Je begrijpt dat je hard moet werken om verder te komen en levert die inspanning graag.

Goed nieuws!

Kortom, een groeimindset leidt tot een passie voor leren, levenslang! Wil je je talenten optimaal benutten, dan is het dus van belang dat je de groeimindset ontwikkelt. Gelukkig is dit iets wat je kunt leren.

En nog meer goed nieuws is: je kunt jezelf en anderen (kinderen en volwassenen) helpen om een groeimindset verder te ontwikkelen! Bij Platform Mindset doen we alles om jezelf én anderen optimaal te laten ontwikkelen. Daarvoor maken we allerlei mooie groeimaterialen, om je hier praktisch bij te helpen. Op deze website vind je heel veel informatie, handvatten en tips om hiermee aan de slag te gaan. En voor wie nóg meer wil, bieden we ook toffe praktische trainingen.