Een week vol veerkracht

Nu we alweer een aantal weken onderweg zijn in het thuisblijven, -werken en -leren, vliegen de tips om hiermee te dealen ons om de oren. Je moet gezond eten, blijven bewegen, tijd nemen voor de leuke dingen en je lat minder hoog leggen.

In deze crisistijd kan een groeimindset je inderdaad enorm helpen. Helaas is het nog niet zo makkelijk om het allemaal ook maar even te dóen. Ons gedrag wordt aangestuurd door de (vele) overtuigingen die we van binnen hebben, maar daar zijn we ons vaak helemaal niet van bewust. En daarom maken we regelmatig keuzes waar we zelf niks van begrijpen.

Dus we grijpen tóch die zak chips (dan is ‘ie tenminste leeg), we slaan vandaag (alléén vandaag natuurlijk!) die hardloopronde of online yogales over en vallen toch weer uit tegen onze kinderen (sorry, zo bedoelde ik het niet!).

Ja, wij doen dat ook. Echt.

Terugveren na imperfectie

De kunst is om dit soort momenten vóór te zijn of er achteraf mee te dealen. Het liefst geef je niet toe aan die zak chips. Of snauw je niet tegen je kind. Dat zou je een hoop schaamte en schuldgevoel schelen. Maar, realistisch gezien, moet je ook gewoon dealen met imperfectie. Vanuit de groeimindset bekeken kun je de situatie wel gebruiken om er een klein beetje sterker, wijzer en beter van te worden.

Het gaat dus niet om het ‘niet struikelen’, het gaat om het weer opstaan na het struikelen. Om dat glas als halfvol te blijven zien. Om terug te veren na je ‘minder constructieve gedrag’ en alle bijbehorende emoties.

Mensen die zichzelf na tegenslag gauw herpakken en verder gaan, beschikken over grote veerkracht. Zij zijn in staat om hun gedrag te veranderen zodat ze met een moeilijke situatie kunnen dealen.

Dat is soms jaloersmakend. Maar het mooie nieuws is: je kunt je veerkracht ontwikkelen!

Stimuleren van veerkracht

Je kunt dus leren om mee te veren bij een tegenslag. En om een pittige uitdaging te zien als een kans om te kunnen groeien. In de gratis download ‘Een week vol veerkracht’ die we met deze blog met je delen, gaat het vooral om opdrachten die je zelfbewustzijn stimuleren.

Het is belangrijk om jezelf te bewust te worden van je lijf, je gedachten. Weten wat je voelt en daar woorden voor hebben is een belangrijke beginstap om veerkracht te ontwikkelen. Want hoe kun je je gedrag aanpassen als je niet weet dat je je niet goed voelt of dat je het anders wilt? Door te leren zien hoe je op situaties reageert, ontwikkel je een bewustzijn en kun je je gedrag controleren.

Deze tool helpt jong en oud om elke dag even stil te staan bij de fijne, mooie dingen in het leven en de positieve emoties die ze opleveren. Door dit elke dag even te doen voed je je veerkracht stap voor stap!

Klik op de afbeelding om het document gratis te downloaden!