Je kunt zeggen: “Waarom regent het nou alweer? Ik word er niet goed van!”
Of je kunt zeggen: “Het regent alweer, ik trek een regenjas aan.”

Je kunt zeggen: “Die jongens lokken me elke keer weer uit de tent. Ze zijn ontzettend stom.”
Of je kunt zeggen: “Het lukt me nog niet om op te komen voor mezelf. Ik ga hulp vragen.”

Voor sommige kinderen (van 0-99 jaar!) is het een grote eye-opener om de cirkel van invloed te tekenen. Het maakt inzichtelijk op welke factoren je wel invloed hebt en waarop niet. En vervolgens kun je bekijken hoe je daar mee omgaat.

Geen invloed?

Heb je het gevoel dat je ergens geen invloed op hebt, dan kun je eigenlijk twee dingen doen:

Ten eerste kun je kijken of je aanname dat je geen invloed hebt klopt. Je kunt namelijk vaak de situatie ombuigen, zoals in de voorbeelden bovenaan dit artikel. Eigenlijk gaat dit vooral over het ombuigen van je taal: groeitaal! Zeg dus niet: “Hij doet heel stom tegen mij.”, maar “Wat kan ík doen om een andere reactie van hem te krijgen?”

Eigenlijk vergroot je op zo’n moment je cirkel van invloed! Het laten groeien van jouw cirkel van invloed is een heel krachtige verandering, want jij krijgt het gevoel aan het stuur te zitten. Je ervaart een gevoel van autonomie, competentie en grip op je leven -zelfs als je verandering in je gedrag niet meteen het juiste effect geeft. Jij hebt dan het gevoel dat je in ieder geval je verantwoordelijkheid hebt genomen en je best hebt gedaan.

Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Maar soms, en dat is dan de tweede manier om hier op te reageren, heb je ergens echt geen invloed op, of wil je geen moeite doen om er invloed op te krijgen. In dat geval moet je het loslaten.  Naast je neerleggen. Stoppen met piekeren erover. Let it goooo! Let it goooooo!

Je invloed vergroten

Heb je het gevoel dat je wél invloed hebt op de situatie, dan kun je echt een verschil maken. Een belangrijke vaardigheid hierbij is initiatief nemen. Dit is nog niet altijd even eenvoudig. Want wij, mensen, hebben van nature de neiging om problemen of verantwoordelijkheid van fouten bij anderen neer te leggen (google maar eens op de attributietheorie). Wil je je cirkel van invloed laten groeien, dan is het belangrijk dat beseft hoeveel initiatief je kunt nemen. Hoe meer initiatief je voelt om een situatie te veranderen, hoe meer grip je ervaart op de situatie. Je ervaart verantwoordelijkheid die ervoor zorgt dat je daadwerkelijk in actie komt.

Oefening

Kinderen (0-99 jaar!) die hun aandacht met name richten buiten hun cirkel van invloed, reageren vaker negatief op situaties. Voor hen is het een goede oefening om van alle factoren van een probleem dat ze ervaren een lijst te maken. Plaats deze vervolgens in/om deze cirkel van invloed. Wat valt op? Wat zegt dit over de mate waarin zij verantwoordelijkheid en invloed voelen op deze situatie? Wat kan er anders?

Meer lezen?

De cirkel van invloed (en van betrokkenheid) komen uit het boek van Steven Covey: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Een aanrader!

De cirkel van invloed

Op veler verzoek hebben we downloadbare poster gemaakt van de cirkel van invloed. Je vindt deze hier!