Complimenten geven 2.0

Je bent echt een doorzetter!
Wat heb je goed doorgezet!
Wat heb je goed doorgezet, daardoor is het je gelukt om het liedje al veel soepeler te spelen op je gitaar!

Jij bent zó handig!
Handig gedaan!
Handig dat je dit zo het opgelost. Daardoor ben je echt een stuk verder gekomen met je werk.  

Toppertje!
Goed je best gedaan!
Je hebt enorm je best gedaan, want halverwege was je je motivatie echt even kwijt. Je hebt jezelf toen weer op weg geholpen zodat het nu af is! 

Mensen die ons al langer volgen kennen ze vast wel: onze complimentenposters. Ze hangen op bijna iedere school en als ze nog niet bij jou aan de muur hangen, dan moet je ze maar gauw uitprinten! 😉 Dan krijg je ook gelijk onze nieuwe versie. Complimentenposters 2.0, zeg maar.

Complimenten stimuleren het leren alléén wanneer deze gaan over de manier waarop de prestatie tot stand gekomen is. Procesgerichte complimenten dus. In de voorbeelden bovenaan dit artikel zie je duidelijk het verschil tussen een vast compliment dat gaat over de persoon zelf en een groeicompliment dat gaat over wat de persoon dóet. Op onze posters krijg je een heel duidelijk overzicht van de verschillen tussen deze soorten complimenten.

Specifiekere complimenten werken beter

Wat niet op onze posters staat, maar we wel in al onze trainingen vertellen, is hoe belangrijk het is om je complimenten specifiek te maken. Vergelijk de zinnen bovenaan dit stuk maar eens met elkaar. Op het moment dat we aan ons compliment toevoegen wát de ander zo handig/tof/goed/mooi doet én wat dat oplevert, geven we de ander informatie om dit gedrag voort te zetten in andere, nieuwe situaties. En dat is wat we vaak willen: dat de ander begrijpt dat dit gedrag voor herhaling vatbaar is en hem/haar verder kan brengen.

Voegwoorden

Het specifiek maken van een compliment is op zich niet ingewikkeld. Het vergt van jou twee dingen. Ten eerste moet je goed observeren: wat doet die ander precies goed? Want als je niet kijkt, dan kun je ook niet echt zien wat de ander handig/knap/mooi/tof doet. Ten tweede is het handig om voegwoorden te gebruiken. Voegwoorden als want, daardoor, omdat, zodat zijn superhandig om achter onze voorbeeldcomplimenten te plakken:

Hard gewerkt, want….
Wat heb je je best gedaan, daardoor….
Handig aangepakt, zodat…
Je hebt hier je tanden in gezet, waardoor…

Noodzaak bij leren en ontwikkelen

Het is natuurlijk heus niet erg om je complimenten niet altijd superspecifiek te maken. En een vast compliment komt vaak ook heel lekker bij de ander binnen. Maar als we de ander willen doordringen met het feit dat we groei en ontwikkeling waarderen, en als we leren en ontwikkelen daadwerkelijk willen stimuleren, dan zullen we die groei ook moeten benadrukken.

Tot slot willen we je nog even een compliment geven:
We vinden het tof dat je hiermee aan de slag gaat, zodat we nog meer kinderen (0-99 jaar) kunnen laten groeien! 😊