Is dit je roeping??

Blogje van Lonneke:

Na een jaar of zeven voor de klas stond ik op een kruispunt. Lesgeven was -dacht ik- niet helemaal mijn ding en ik begon me af te vragen waarom dat zo was. Ik dacht in die tijd enorm ‘fixed’: ik kon iets wel (goed) of ik kon het niet. En daarmee maakte ik het mezelf onbewust eigenlijk onnodig moeilijk.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik destijds hardop riep: “Lesgeven is gewoon niet mijn roeping”. Die overtuiging zorgde ervoor dat ik de handdoek in de ring gooide en het idee van een verdere carrière in het onderwijs liet varen. Ik was stellig overtuigd van het idee dat je ofwel in de wieg gelegd bent om les te geven, of je kunt het gewoon vergeten. Het was een duidelijk voorbeeld van een vaste mindset-gedachte die mijn groeipotentieel flink beperkte.

Nu ik de mindsettheorie goed ken, zie ik hoe beperkend die overtuiging destijds was en hoe ik mezelf daardoor blokkeerde om te groeien. Bovendien realiseer ik me nu dat dit soort uitspraken niet alleen mijn eigen perspectief beïnvloedden, maar ook anderen ontmoedigden om nieuwe kansen te verkennen en hun sterke punten te ontwikkelen. Een vaste mindset doet je denken dat je capaciteiten en roeping vaststaan, en dat is een nogal stijve kijk op onszelf en onze mogelijkheden. Toch zie ik ze nog heel vaak voorbij komen…

En toen?

Ik ben toen weliswaar uit het onderwijs gestapt, maar later ben ik er op andere manieren weer in teruggekeerd: als specialist hoogbegaafdheid, als leraar in plusklassen en natuurlijk nu als trainer. Ik vind het onderwijs geweldig!!

Het was voor mij zó belangrijk om te beseffen dat groeigedachten en groeitaal ruimte bieden voor ontwikkeling. We beginnen niet allemaal als experts, en het maken van fouten is een natuurlijk onderdeel van leren en groeien. Als ik toen had geweten dat ik mijn passie voor lesgeven kon ontwikkelen door te falen, oefening en voortdurende verbetering, dan had ik misschien andere keuzes gemaakt.

Maar waar komt dat gevoel van ‘roeping’ dan vandaan?

Het is inderdaad geweldig als je werk, studie of hobby’s vindt waarin je je als een vis in het water voelt. Dit komt naar mijn idee vooral als je je sterke kanten en talenten kunt benutten. Succes in een bepaald gebied komt niet doordat het je ‘roeping’ is, maar omdat je je sterke kanten effectief kunt inzetten en blijft ontwikkelen. Door je te richten op je sterke punten en open te staan voor groei en leren, kun je nieuwe kansen ontdekken en jezelf voortdurend verbeteren, ongeacht je initiële overtuigingen. En als je dat betekenisvol kunt doen, dan geeft die je de vrijheid om te groeien en te floreren.

Laten we die beperkende gedachten over ‘je roeping’ voorgoed achter ons laten. Onze mogelijkheden blijven zich ontwikkelen, en ik hoop dat we vroeg ontdekken waar onze kwaliteiten en talenten liggen, zodat we ze volop kunnen benutten in onze studie, werk of hobby’s.